X
تبلیغات
رایتل
یکشنبه 21 خرداد 1396
توسط: Madar Baran

پاچ باقلا و باقی قضایا -_-

......

.......

......

.......

........

......

و در ادامه!

......

......

چند نکته ؛

√پاچ=کوتاه. باقلای کوتاه=پاچ باقلا.

√چرا کوتاه!؟چون بوته اش با بوته ی باقلی مازندرانی فرق داره؛لابد میگفتن؛لاکو؟بوشو باقلا بیچین=دختر برو باقلا بچین؛خب! توباغ دو نوع باقلا بود؛ یکی بلند.یکی کوتاه.(کارتن لولک وبولک یاتونه؟ همونجوری ؛) اومدن باقلا مازندرانی روکه بلند بود ؛همون مازندرانی  باقلا صدا زدن؛یا بولک ؛باقلا رشتی رو ؛همون پاچ باقلا؛یا لولک.

√  مابین دو برنجزار.که یکی برای مش حسن و آن دگری برای آقاجان ؛راه باریکه ای بود که به جاده میرسید. راه باریکه ای پیچ و تاب دار...که  اجی ؛غروبها روی پله می نشست؛که پسرش از دبیرستان برگرده؛همون وقتها.که دورا دور بعد از پاییدن های راه باریکه...پسرش قابل رویت بود ؛میگفت؛الهی تی مار ؛ تی او پاچْ جان ره بمیره.

البته موقع تماشای کارتن  ؛لولک و بولک؛می اومدن لولک رو که میدیدن قربون صدقه اش میرفتن B-)

(سمت برگه ها -پست وصال-تصویر شون هست!دوس داشتید ببینید.)

√گاهی بوته باقلا مازندرانی بالغ بریک متر و سی دیده شده.که نهایتاااا؛رشد پاچ باقلا پنجاه تا شصت سانت دیده شده.

پاچ باقلای هاتو نوادئن=باقلای کوتاه رو اینجوری نگاه نکن. هوندر ایسه= قدش اونقدر هست.هوندر ویشتر گل میان دره؛ ازاون بیشتر تو زمینه.

√ طرز تهیه باقلا قاتق رو همه میدونن...ایضا عمو  ویکی  پدیا ؛)

دیگه دیگه...

......

غوره های دون شده ؛جهت فریز شدن.که پاییز و زمستون باهاش غوره مسما  که ما بهش میگیم غوره مسما -انگور مسما درست کنیم.اینا غوره هایی هست که هنوز به هسته زدگی نرسیدن. غوره بدون هسته هم موجوده.منتهی طعم و مزه اینان فرق داره. اگه گیله زن حواسش نباشه و غوره ها هسته بزنن باز میشه مسما درست کرد.منتهی بعضی ها هسته زیر دندون نمی پسندن. واماااا...که اگه.که اگه.این غوره ها بپزن...هووووم:-*شاهکارن... اصن الکل تو خونن.()

.....

.....

آلوچه فشکن.خولی =آلوچه.فشکن=شکستن.فشرده شدن(یه چیزی تو همین مایه ها ).اجی میگن خولی فشکن. که آلوچه های شسته رو توی نیم یار (هاون سفالی ) یکی پس از دیگری با موشت سنگ (همون سنگ تو تصویر؛که توی مشت جا میگیره.میگن موشت سنگ) یا اینکه با گوشت کوب ؛می کوبن تو سر آلوچه هه...البته بقدری که مغزش در نیاد و تلخش نکنه.یعنی بقدری کوبیده میشه که هسته اش نشکنه.فقط گوشت آلوچه له بشه...(عین تصویر) سپس ها مقداری دلار(نمک سبز) بهش می مالونن...بعد آلوچه های آغشته به دلار ؛منتقل میشه به کاسه ای ؛جهت پذیرایی  به پیش روی گیله مرد-گیله زاکان...ایضا مهمانانی که تمایل به تناول چونان آلوچه ای دارن.(البته همره قاشق؛که دسمالی نشه...)

√آلوچه فشکن یاهمون خولی فشکن رو  اجی درست میکردن ؛منتقلشون میکردن توی ظرف چینی یا بلوری (چون تقریبا ترش هست..مزه اش تغییر نکنه) بغل دستشم یه قاشقی میزاشتن؛همراه پیش دستی یا خودشون یا به ماهامیگفتن ببرین واسه ی آقاجان.هرکی هم میلش میکشید براشون درست می کردن؛یا خود شخص درست میکرد وتناول میکرد.

ولیکن  فلسفه ی فشکن ؛پوست آلوچه شفاف و چرب گون هست.که هرچقدر نمک سبز روش بزاری ؛انگاری سوار سر سرهای شهر بازیه...که سر می خوره می افته..که اینجور چونان آغشته به عطر بوی نعناع ساییده شده همراه نمکش میکنن...که جوم نخوره؛بعدشم ؛خیلی از گیله مرد ها  دلشون نمی خواد دست شون نوچ نوچی باشه...بعدشم ؛دوس دارن با قاشق آلوچه بخورن (:)

دیگه دیگه 

پارسال همین حوالی ها رب آلوچه پزیدم...از پارسال تا به اکنون تصاویر شو نذاشتم:/

دیگه چیزی یادم نیماد()



نظرات (6)
سلما
چهارشنبه 24 خرداد 1396 ساعت 21:23
چرا گیلانی هستم. از رشت. ولی فقط پاچ باقلا آماده دیده بودم. شما از کجای گیلان هستید؟
پاسخ:
منم گیلانی هستم. ساکن رشت. که روستای ما جزء حومه ی رشت بحساب میاد. و لهجه ی گیلکی رشتی حومه ای داریم. به عبارتی وقتی میریم روستا نماز مونم شکسته نمیشه.
سلما
چهارشنبه 24 خرداد 1396 ساعت 16:06
سلام

چقدر قسمت پاچ باقلا عالی بود. تا به حال ندیده بودم. قسمت آخرش هم آب به دهانمان انداخت.
پاسخ:
سلام به روی ماه شما
جدی؟شما گیلانی نیستین
بابت سوالم و قسمت آخرش؛عذرمی خوام
معصومه
چهارشنبه 24 خرداد 1396 ساعت 03:46
تی جااااااااااان ساق و سلامت ببه عزیز .
سلام جانه قربان . تی احوال خوبه دتر گل ؟!


+ ببخشید دیر جواب دادم .
پاسخ:
تی بلا مسیر عزیز جانی
سلام علیم شیمی جانه قوربان بشم. خوداجانکه شوکر.خوبم شکر خدا. شیمی دس درد نوکنه امی حال واورس واوارس بوکودید می جوان دتر معصومه خانم جان
+اختیار دارید.عزیز دلم.خیلی خوش اومدین
خانم توت فرنگی
دوشنبه 22 خرداد 1396 ساعت 14:34
چقد سرسبز بود

پاک کردنشون خیلی سخته

غوره ی ها ی ما شهریور میرسه ولی برا شما چه زود رسیده
پاسخ:
سر سبز...
نه برای گیله زنان.که کارهای سخت تر هم انجام میدن البته دخترخانم هایی که از دیگر استان ؛عروس پسران ولایت مون شدن هم.چونان نظری دارن. که پاک کردنش سخت نیست

شهریور!انگور شهریوری!
انتخاب هایم مرا به اینجا رساند
دوشنبه 22 خرداد 1396 ساعت 12:29
من باقالی خیلی دوست دارم
ولی راستش رو بخوای تا حالا نمی دونستم دو نوع داره
جای شما خالی ما تازه باقالی پخته خوردیم
و وای از اون غوره ها
مامان فریز میکنه و کنار خورشت بادمجان میذاره به به
پاسخ:
نوش جون تون.سین بانوی عزیزم
این نوع باقالی رو هم میپزن...باقلی پخته میشه...مزه اش بد نیست.حد عقل برا ماهایی که از اون باقلی نمی تونیم تناول کنیم...جای شکرداره. ولی عطر بوی اون باقلی کجا و...
دست گل مامان تون درد نکنه هوم!خورشت بادمجون. ما توی مسما هم بادمجون سرخ شده میریزیم..شاهکاره میشه
باران
دوشنبه 22 خرداد 1396 ساعت 12:07
عــــــــــــــــالی...توضیحات کامل و جامع و دقیق...دم شما گرم...
ولی من دارم اینجا غش و ضعف میکنم....بکوشتی امره
من غورههههههههه
عکس هالی رو اینجا گذاشتی اشتباه شد...خخخخخ چه عکس خویی!آخـــــــــــی چقدر فرهنگ و دم و دستگاه های ما خــــــــــــــــوبن
جای باصفایی زندگی میکنیا
پاسخ:
خیلی مخلصیم باران جون
:خودا نوکونه بلامسیر زنده سلامت بمانی باران مار_تی او گاز خاله ره بمیره
عهههه. تو حیاط غوره ندارین؟ ببخشید.
خیلی.خیلی خوبن.خدا سلامتی و تندرستی بده ؛به آقای پرفسور بروم برژه...بابت موزه میراث روستایی
جای باصفا زندگی میکردم...الان ساکن رشت هستیم و در آمد شد به جای باصفا
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
نام :
پست الکترونیک :
وب/وبلاگ :
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد